Для групи КМ-15-20.
Добрий ранок шановні учні! Ми завершили вивчати тему "Машини для обробки м"яса та риби" та приступаємо до вивчення теми "Машини для обробки борошна та виготовлення тіста та кремів". Я пропоную вам ознайомитись з машиною та механізмом для просіювання борошна та законспектувати матеріал в зошитах.
Машина МПБ-800М для просіювання борошна
1-затискний болт;2 – ущільнювач кришки; 3 – кришка; 4 – корпус; 5 – сито; 6 –піднімальна рама; 7 – запобіжна решітка; 8 – завантажувальний бункер; 9 – крильчатка; 10 – платформа; 11 – привід; 12 – шнек; 13 – труба; 14 – гнучкий рукав; 15 – магнітна пастка.
Бункер має місткість 40 л. Запобіжна решітка дає можливість спорожнювати мішок під час роботи машини. Рухома рама призначена для піднімання мішків з борошном до розвантажувального бункера. На дні бункера розміщена крильчатка, яка подає борошно до приймального вікна вертикальної труби зі шнеком. Шнек подає борошно до головки, яка являє собою металевий корпус, всередині якого розміщено обертове сито, насаджене на вал шнека. Машина укомплектована двома ситами з діаметрами отворів 1,2 та 1,4 мм. До корпусу головки прикріплено розвантажувальний лоток з магнітною пасткою для видалення металевого пилу. Гнучкий рукав запобігає розпилюванню борошна.
Принцип роботи
Завантажене в бункер борошно подається крильчаткою на вертикальний шнек, який, у свою чергу, подає борошно до головки, що просіює. Борошно під дієювідцентрової сили продавлюється через отвори сита і за допомогою шкребків подається до розвантажувального лотка. Залежалі грудочки борошна подрібнюються нерухомими лопатями. Проходячи через магнітну пастку, борошно очищується від металевих частинок, які випадково потрапили в нього, і висипається у підставлену тару.
Правила експлуатації
1. Перевіривши санітарно-технічний стан машини, на вал шнека встановлюють сито з
необхідним діаметром отворів і каркас з лопатями. Сито з діаметром отворів 1,2 мм
призначене для просіювання борошна вищого ґатунку, а 1,4 мм – першого ґатунку.
2. Верхню опору шнека змащують харчовим несолоним жиром. Зверху механізм
закривають кришкою та закріплюють іі відкидним болтом. На розвантажувальний лоток одягають гнучкий рукав, під який підставлено тару.
3. Рухому раму опускають у нижнє положення і встановлюють на неї мішок з
борошном. Перед увімкненням машини необхідно перевірити напрямок обертання
крильчатки (проти годинникової стрілки). Потім вмикають машину кнопкою «Пуск» і
впродовж 30-40 с перевіряють її роботу на холостому ходу. Після цього частину
борошна висипають у бункер і починається його просіювання.
4. У процесі роботи стежать, щоб бункер був постійно заповнений борошном: це
запобігає його розпилюванню. Періодично (через 25-30 хв) машину вимикають,
виймають сито і очищують його від домішок легким постукуванням.
5. Після закінчення роботи машину вимикають кнопкою «Стоп». Сито виймають та
очищують щіткою, а корпус протирають м’якою тканиною. Рухому раму встановлюють у верхнє положення.
6. Заборонено відкривати кришку машини та витягувати сито до повної зупинки,
користуватися машиною без запобіжної решітки, проштовхувати борошно в бункер рукою або прискорювати його вихід.
Просіювач МЗ-24-300
Робочим органом просіювача є барабан, який складається із каркаса та
металевої сітки. Всередину барабана встановлено конус із ребрами, який
забезпечує подавання борошна до сита і сприяє його зворушенню та
просіюванню. Просіювач має три змінні барабани з діаметром отворів 1,4;
2,8 та 4,0 мм.
Принцип роботи
Борошно із завантажувального бункера потрапляє в обертовий барабан
і притискується відцентровою силою до сита, через яке просіюється. Через
розвантажувальний пристрій борошно висипається у підставлену тару.
Домішки залишаються всередині барабана і видаляються після зупинки
машини.
Правила експлуатації
1. Корпус просіювача закріплюють у горловині так, щоб хвостовик
потрапив у гніздо редуктора.
2. На вихідний вал редуктора встановлюють барабан відповідного номера.
Барабан з діаметром отворів 1,4 мм призначений для просіювання
борошна, крохмалю, солі вищого сорту, 2,8 мм – пшеничної,
кукурудзяної, манної, ячної круп, цукру, солі, 4,0 мм – крупного цукру,
подрібнених круп.
3. На корпус прикріплюють завантажувальний пристрій з конусом і
надівають на нього гнучкий рукав.
4. Після цього перевіряють роботу машини на холостому ходу,
підставляють під гнучкий рукав тару, завантажують борошно в бункер.
5. Через кожні 30-40 хв роботи просіював вимикають, знімають
завантажувальний бункер, витягують сито і очищують його легким
постукуванням.
6. Після закінчення роботи механізм вимикають і розбирають.
7. Із зовнішньої поверхні механізму сухою щіткою змітають осілий пил, а
потім протирають вологою тканиною.
Коментарі
Дописати коментар